Vitaliteitscoaching

Traject Leefstijl & Vitaliteit

Traject Stress Reductie & Burn-out Coaching

Wanneer past een Leefstijl- & Vitaliteitstraject bij jou?

 • Je hebt moeite om een gezond gewicht te behalen en behouden;
 • Je wordt vermoeid wakker;
 • Je bent regelmatig moe;
 • Je wilt een verandering op langer termijn;
 • Je wilt geen dieet;
 • Je valt telkens terug in oude gewoontes.

Herken je minstens 3 van de bovenstaande punten?
Dan past het Vitaliteitstraject bij jou.
Dit traject is gericht op een blijvende verbetering van je leefstijl en het behalen c.q. behouden van een gezond gewicht middels een integrale aanpak.

Leefstijl is het gedrag dat jouw gezondheid bepaalt: sporten, stress, roken, nachtrust en voedingskeuzes hebben allemaal effect op jouw gezondheid. Wanneer je andere keuzes maakt in je leefstijl, bijvoorbeeld stoppen met roken, kiezen voor ander eten of zorgen voor minder stress, leidt dit tot een verandering in je vitaliteit.

Vaak maken we keuzes die nadelig zijn voor onze vitaliteit. Door stress, ongezonde voedingskeuzes en continue maar doorgaan zonder  genoeg rust in te bouwen, belast je je lichaam op een negatieve manier. Je immuunsysteem wordt op de proef gesteld, je krijgt vage klachten en de weegschaal is niet je grootste vriend. Je aandacht gaat dan met name uit naar die deze klachten en frustraties.  Dat is dus nog meer stress en dat belast je je lichaam juist nóg meer. Die negatieve cirkel kan je doorbreken met veranderingen in je leefstijl. Door andere keuzes te maken, krijg je meer energie en wordt je lichamelijk en mentaal weer fit.

Gelukkig is het lichaam sterk en vergevingsgezind. Het is nooit te laat om je gezondheid te verbeteren! Alles wat je aandacht geeft groeit: door te investeren in je gezondheid en aan de juiste knoppen te draaien is het mogelijk je vitaliteit te verbeteren. Dit heeft een positief effect op je lichaam en je mentale energie. Dat maakt het een stuk makkelijker om een verandering om te zetten in een gewoonte.

Klik hier voor meer informatie of zoek contact voor hulp met betrekking tot Leefstijl & Vitaliteit

De pijlers van het Vitaliteitstraject

Voeding

Beweging

Rust

Zelfzorg & Eigen regie

In het traject wordt aandacht besteed aan bovenstaande pijlers. Door middel van diverse oefeningen, informatievoorziening, praktische opdrachten en concrete handvatten lukt het je om de veranderingen op langer termijn vol te houden.

Het Traject Stressreductie & Burn-out coaching volgens de CSR-methode

Past dit bij jou?

 • Ben je vaak gespannen en voel je spanning in je lijf? 
 • Heb je regelmatig lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn, duizeligheid?
 • Wordt je regelmatig moe wakker en heb je overdag weinig energie? 
 • Heb je moeite met nadenken? 
 • Kom je niet toe aan je hobby’s?
 • Ben je snel emotioneel en overprikkeld?
 • Heb je regelmatig problemen met slapen?(bijvoorbeeld moeilijk in slaap komen of wordt je tussentijds wakker)
 • Heb je na je werk geen energie over om andere dingen te doen?

Vind je het lastig om te genieten van even niets doen?

Heb je 4 vragen of meer met ‘Ja’ beantwoord, is het traject Stressreductie & Burn-out coaching geschikt voor jou.

De CSR-Methode pakt stressklachten en burn-out psycho-biologisch aan. 
‘CSR’ staat voor Chronische Stress Reversal: 
het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress.
Het doel van het traject is te leren hoe het roofbouwproces te stoppen is en te leren om te doen wat er nodig is voor duurzaam herstel (gedrag).

De principes van de methode behelzen een geïntegreerde, systematische aanpak op 3 niveaus: lichaam, psyche en gedrag. 

Ook het bevorderen en begeleiden van werkhervatting maakt deel uit van de aanpak.

Burn-out ben je niet ‘plotseling’ – hoewel je dat wel zo kunt ervaren. Er gaat altijd een periode van stevige overbelasting aan vooraf. Dat kan zowel mentale als fysieke overbelasting zijn.

In die aanloopperiode die soms jaren kan duren, was je overwegend te actief en rustte je te weinig uit. Je pleegde roofbouw op jezelf. Dat merk je aan de toenemende stressklachten.

Om die stressklachten tegen te gaan, heb je misschien al maatregelen genomen. Veel mensen gaan dan praten met een psycholoog, meer sporten of gezonder eten. Dit kan de veerkracht van je lichaam bevorderen. Maar als ondertussen de overbelasting blijft doorgaan en je te weinig ruimte hebt voor herstel, dan gaat de roofbouw op je lichaam toch door. Net zo lang, totdat je op een zeker moment niet meer kunt.

Een belangrijk kenmerk van burn-out is dat rust nemen niet meer helpt. Je blijft je gespannen en uitgeput voelen. En als het na een tijdje beter gaat, merk je dat je klachten snel weer terugkomen als je ’te veel’ doet. Het duurt vele maanden voordat je weer reserves hebt opgebouwd en de klachten echt verdwijnen.

Er zit behoorlijk wat variatie in de klachten die bij een burn-out horen. Uit ervaring weten we dat je in elk geval last hebt van:

 • Vermoeidheid die niet overgaat, en die snel terugkomt bij lichte mentale of lichamelijke inspanning.
 • Moeite met nadenken en concentreren.
 • Geheugen problematiek.
 • Allerlei psychische problemen, zoals: snel over je toeren en emotioneel, sombere stemming, angstig, snel overprikkeld door geluid/licht.
 • Lichamelijke problemen, zoals: verstoorde slaap, gespannen spieren, niet kunnen ontspannen, moeite met tot rust te komen na een activiteit, hoofdpijn, duizelig, buikpijn, hoge bloeddruk, te snelle ademhaling, hartkloppingen, vaker en langduriger infecties/ontstekingen.
 • Het is onmogelijk om te functioneren zoals je gewend was, thuis, op je werk, of maatschappelijk.

Om burn-out te genezen is Chronische Stress Reversal (CSR) nodig. Anders gezegd: de negatieve effecten van overbelasting moeten worden gekeerd. En allereerst moet je de fysiologische weg terug zien te vinden: er is ‘reversal’ nodig naar de oude fysiologische uitgangswaarden.

Hoe je dat het beste doet, is maatwerk: het hangt af van je voorgeschiedenis, je actuele situatie, wat je nog wel en niet kunt, en natuurlijk wat bij je past. 

Pas als je weer wat energie hebt opgebouwd en je cognitieve vermogens doen het beter, is het tijd om te praten over je zelfmanagement, eventuele psychologische knelpunten en re-integratie.

Klik hier voor meer informatie of zoek contact voor hulp met betrekking tot Stressreductie & Burn-out